Sortare & Filtrare
Arata
0,00 lei + TVA
Pret disponibil la cerere!

Functia de baza a abatitoarelor este de a elimina caldura din alimente, scazand temperaturile de la 70 °C la 3°C in 90 de minute sau mai putin. Acest proces scurteaza timpul in care alimentele se afla in zona de risc, intre 5°C si 57°C, limitand astfel cresterea bacteriilor.

Operatorii din industria alimentara utilizeaza abatitoare pentru a raci alimentele inainte de depozitare. Prin oprirea ciclului de gatire, abatitoarele ajuta la pastrarea calitatii alimentelor, a aspectului, valorii nutritionale si a gustului. Acest echipament permite, de asemenea, depozitarea alimentelor pentru perioade extinse, reducand risipa.

In comparatie cu un congelator conventional un abatitor raceste intr-un timp atat de scurt alimentele, incat umezeala obtinuta prin condensarea alimentelor supuse la diferenta mare de temperatura, este prevenita si astfel nu se formeaza cristale de gheata. Intr-un congelator conventional aceste microcristale de gheata distrug, rup fibrele alimentelor, astfel dupa procesul de dezghetare, acesta devin moi. 

Majoritatea produselor racite in abatitoare pot fi depozitate in siguranta timp de pana la cinci zile.

Sunt disponibile modele tip reach-in si roll-in, majoritatea utilizand tavi de 20 mm adancime care pot sustine aproximativ 5 kg. de produs per tava. Unele tipuri au sisteme de rafturi compatibile cu echipamentele de gatit, precum cuptoarele combi.

Pe langa programele de gatire-racire, operatorii din industria alimentara pot utiliza acest echipament pentru a raci farfurii pentru salate inainte de servire. Zonele de bar cu volum mare pot utiliza abatitoare pentru a raci rapid vinul si berea, dupa necesitate. Aceste unitati pot raci si alte bauturi in situatii de urgenta. Deserturile pe baza de gelatina pot fi pregatite intr-un abatitor in aproximativ 20 de minute, atat timp cat fluxul de aer din interior nu sufla direct peste produs. De asemenea, bucatarii pot folosi acest echipament pentru a raci rapid produse fierbinti, pentru o manipulare mai usoara.

Aceste unitati au compresoare mari si ofera unitati de condensare autoportante sau la distanta. Unele modele includ functii de dezghetare electrica incorporata, care elimina condensul de pe bobinele de condensator, in timp ce alte unitati trebuie conectate la un sistem de drenaj.

Caracteristicile variaza in functie de model si pot include interioare si exterioare din otel inoxidabil, panouri de 10 cm grosime cu izolatie din poliuretan fara CFC, usi din poliuretan montate la nivel pentru o etansare fiabila, garnituri pentru usi cu incalzire pentru a preveni inghetarea si un sistem de control exterior montat pe suprafata, cu afisaj digital al temperaturii interioare si al probelor, precum si cicluri automate de dezghetare si mentinere.

Inovatii recente includ pornirea automata sau hands-free a ciclurilor si functii avansate de gestionare a datelor. In trecut, operatorii foloseau termometre portabile si registre scrise pentru a urmari temperatura alimentelor racite in abatitoare. Astazi, majoritatea unitatilor ofera capabilitati de inregistrare a datelor pentru documentarea HACCP. Metodele difera in functie de model. abatitoarele conectate la computere pot necesita cabluri speciale sau linii de conectare.

Consumul de energie al abatitoarelorr variaza in functie de model. Aceste unitati consuma mai multa energie decat echipamentele de refrigerare standard, deoarece racirea produselor este mult mai rapida. Totusi, unitatile cu doua compartimente independente de racire ofera o eficienta energetica mai mare, deoarece cantitati mai mici de produse pot fi racite intr-un singur compartiment. Deoarece zona racita este mai mica, racirea este mai eficienta. De asemenea, abatitoarele cu moduri de modificare a parametrilor, care reduc consumul de energie, ofera o eficienta suplimentara.